Legionella 7 Συμβουλές για τα ξενοδοχεία

Εάν είστε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου η διαχείριση των κινδύνων που ενέχει το βακτήριο της λεγιωνέλλας (legionella) μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Στην Santo Group Απεντομωτική συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις εστίασης όπως εστιατόρια, καφέ, μπαρ καθώς και με ξενοδοχεία και καταλύματα και σκεφτήκαμε 7 βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτόν τον κίνδυνο.

1. Κατανοήστε πού η Legionella εγκυμονεί κινδύνους

Το βακτήριο legionella βρίσκεται συνήθως σε φυσικές πηγές νερού όπως ποτάμια, λίμνες και δεξαμενές. Ωστόσο, γίνεται επικίνδυνη για τον άνθρωπο όταν επιτρέπεται να αναπτυχθεί στο σύστημα ύδρευσης ενός κτιρίου, καθώς η έκθεση σε αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να αναπτύξει τη νόσο των Λεγεωνάριων, έναν δυνητικά θανατηφόρο τύπο πνευμονίας.

Το υπουργείο υγείας συμβουλεύει ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος λεγιωνέλλας εάν ο χώρος εργασίας ή οι εγκαταστάσεις σας έχουν ένα από τα ακόλουθα: πύργο ψύξης, συστήματα ξηρής/υγρής ψύξης, συστήματα ζεστού και κρύου νερού ή κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες, jacuzzi, spa). Άλλα συστήματα δυνητικού κινδύνου είναι υγραντήρες, πλυντήρια, ντους έκτακτης ανάγκης, σπρέι πλύσης ματιών, διακοσμητικά σιντριβάνια εσωτερικών χώρων κ.λπ.

Λάβετε πάντα υπόψη σας ότι οποιοδήποτε σύστημα ύδρευσης ενέχει δυνητικά κίνδυνο ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του. Η διαχείριση των κινδύνων από τη λεγιωνέλλα περιλαμβάνει μια σειρά παραγόντων – από τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και τη συντήρηση του συστήματος και τις τακτικές επιθεωρήσεις έως τις τακτικές δοκιμές νερού και τον καθαρισμό του δικτύου νερού.

2. Να γνωρίζετε ποιες συνθήκες οδηγούν σε κίνδυνο λεγεωνέλλας

Η Legionella ευδοκιμεί σε ζεστά, στάσιμα νερά. Το σύστημα νερού του κτιρίου σας ή οι εγκαταστάσεις με βάση το νερό θα αποτελέσουν κίνδυνο εάν το νερό αποθηκεύεται και/ή ανακυκλώνεται ως μέρος του συστήματος, οι θερμοκρασίες του νερού είναι μεταξύ 20°C και 45°C σε οποιοδήποτε μέρος του συστήματος, θρεπτικά συστατικά όπως ίζημα ή υπάρχουν φύκια και είναι δυνατό να παραχθούν σταγονίδια νερού (αερολύματα) και να διασκορπιστούν στο περιβάλλον.

Εάν υπάρχει κακή ή ανεπαρκής διαχείριση ή συντήρηση ενός συστήματος ύδρευσης ή εγκατάστασης και υπάρχουν οι παραπάνω συνθήκες, δίνεται η τέλεια ευκαιρία στο βακτήριο να πολλαπλασιαστεί, να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μόλυνση.

3. Να γνωρίζετε πώς εξαπλώνεται η λεγιωνέλλα

Η Legionella είναι ένα υδατογενές βακτήριο και η μόλυνση εμφανίζεται όταν εισπνέονται από τον άνθρωπο σταγονίδια νερού που έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια. Στη συνέχεια μπορεί να εγκατασταθεί στους πνεύμονες και να εξελιχθεί στην νόσο των Λεγεωνάριων. Η Legionella δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και τυχόν κρούσματα προκαλούνται συνήθως από τα μολυσμένα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει ή έχουν έρθει σε επαφή με ένα συγκεκριμένο σύστημα νερού.

legionella

4. Μάθετε ποιος είναι σε κίνδυνο

Όταν πρόκειται για τη νόσο των Λεγεωνάριων, όλοι κινδυνεύουν να μολυνθούν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 45 ετών, καπνιστών, ατόμων που πάσχουν από χρόνια αναπνευστική ή νεφρική νόσο, διαβήτη, πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις ή οποιονδήποτε με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έκθεση στη λεγιωνέλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες παρόμοιες αλλά λιγότερο σοβαρές καταστάσεις του πυρετού Pontiac και του πυρετού Lochgoilhead, που μπορεί να επηρεάσουν όλους τους ανθρώπους.

5. Γνωρίστε το Νόμο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις νομικές σας ευθύνες όσον αφορά τον κίνδυνο και τον έλεγχος των βακτηρίων λεγιωνέλλας στα συστήματα ύδρευσης. Σύμφωνα με 2 ΦΕΚ του 2019 και του 2020 ορίζεται πως η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων καθορίζεται σε μια ανά εξάμηνο ( 2 φορές ετησίως) και η ευθύνη για τη δειγματοληψία, ανάλυση και λήψη επανορθωτικών μέτρων ανήκει στους «υπευθύνους» των κτιρίων.

6. Μεγιστοποιήστε τις γνώσεις σας

Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, η διασφάλιση ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους από τη λεγιωνέλλα είναι το κλειδί – ανεξάρτητα από το μέγεθος του καταλύματος. Η διαχείριση του κινδύνου λεγεωνέλλας είναι νομική υποχρέωση, επομένως δεν υπάρχει χώρος για σφάλματα που προκαλούνται από έλλειψη γνώσης.

7. Πραγματοποιήστε τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου

Ο έλεγχος και η πρόληψη είναι προτιμότεροι από τη θεραπεία. Η διεξαγωγή τακτικών αξιολογήσεων κινδύνου, και επομένως η λήψη μέτρων, όχι μόνο θα σας θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνετε πλήρως συμβατοί με την νομοθεσία, αλλά θα αποφύγετε επίσης δυνητικά δαπανηρές εργασίες αποκατάστασης και απολύμανσης του δικτύου.

Οποιαδήποτε εκτίμηση κινδύνου πρέπει να διενεργείται από ικανό άτομο που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρία για τη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν μέτρων ελέγχου, και που κατανοεί το σύστημα ύδρευσης και κάθε σχετικό εξοπλισμό. Αυτό μπορεί να είστε εσείς, ένας ή περισσότεροι εργαζόμενοι, κάποιος εκτός της επιχείρησής σας ή ένας συνδυασμός αυτών των ανθρώπων.

Χρειάζεστε μια αξιολόγηση κινδύνου λεγεωνέλλας;

legionella

Ως πάροχος υπηρεσιών αξιολόγησης κινδύνου νερού και υγιεινής νερού, η Santo Group Απεντομωτική εκτελεί μια πλήρη σειρά υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων κινδύνου λεγιονέλλας, καθώς και συνεχή παρακολούθηση και εκπαίδευση προσωπικού.

Οι ειδικοί μας είναι εδώ για να σας δώσουν όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε σχετικά με την ασφάλεια της λεγιονέλλας και εάν θέλετε να πραγματοποιήσουμε δειγματοληψία για την Ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλλας καλέστε μας για περαιτέρω πληροφορίες.

 

Διαβάστε παρόμοια άρθρα

Σχέδιο 15 σημείων για τη μείωση του κινδύνου από Legionella. Οδηγίες προς διευθυντές τουριστικών καταλυμάτων

Νόσος των Λεγεωνάριων. Όσα πρέπει να γνωρίζουν τα τουριστικά καταλύματα.

Μοίρασε το

Scroll to Top